Δήμος Σερίφου

Στοιχεία Επικοινωνίας

22810 51210 - 22810 52311
Χώρα Σερίφου 84005 Σέριφος
info@serifos.gr

Ανακοινώσεις Δήμου

Φάρος - σπαθι

Άλλα αξιοθέατα

Άλλα αξιοθέατα

(click here for English version )

 

Θόλος
Ο πέτρινος όγκος που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του οικισμού Καλλίτσος, ανάμεσα σε παλιά πέτρινα κτίσματα, αποκαλείται «Θόλος». Είναι ένα αρκετά εντυπωσιακό λίθινο αντικείμενο, του οποίου σώζεται ένα μέρος του (ύψους περίπου 2 μέτρων).

 

Κάστρο της Γριάς
Στην κορυφή απόκρημνου λόφου που βρίσκεται πάνω από το όρμο του Κουταλά, ήταν η θέση οχυρωμένου οικισμού, που σήμερα έχει το όνομα Κάστρο της Γριάς. Ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίου τείχους, ενώ σώζονται λίγα ερείπια θέσεων οχύρωσης.

 

Πλυσταριό
Το λευκό κτίριο, που βρίσκεται αριστερά στην τελευταία στροφή πηγαίνοντας απ’ το Λιβάδι προς τη Χώρα και πριν την Κάτω Χώρα στον αυτοκινητόδρομο, με τις καμάρες που χρονολογούνται περί του 19ου αιώνα, και λέγεται Μέσα Πηγάδι ή Πασπαριό. Από αυτό έπαιρνε νερό η Κάτω Χώρα ενώ στις γούρνες του, έπλεναν τα ρούχα τους οι νοικοκυρές.

 

Ο Φάρος
Ο πέτρινος φάρος είναι από τα πιο ωραία σημεία του νησιού. Στέκει επιβλητικός από το 1901 στα απόκρημνα βράχια του ακρωτηρίου Σπαθί, στο νότιο μέρος της Σερίφου, 65 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Τα πέτρινα φινιρίσματα γύρω από τα παράθυρα και στις γωνίες των τοίχων τον κάνουν έναν από τους πιο όμορφους φάρους των Κυκλάδων.

 

Ψαρόπυργος
Λέγεται Ψαρόπυργος, ή “Kαναπές” ή “Θρόνος” του Κύκλωπα. Εχει διαστάσεις 8,80Χ7,20 μ. και όσοι τον βλέπουν αναρωτιούνται πώς ανέβηκαν εκεί οι τεράστιοι σχιστόλιθοι που σχηματίζουν τη βάση του. Στα δυτικά του σώζεται τμήμα αρχαίου τοίχου, πιθανόν περιβόλου, και λίγα μέτρα βορειότερα ανοίγεται το στόμιο της βαθιάς, όπως λένε, σπηλιάς του Κύκλωπα με είσοδο και σκαλοπάτια λαξευμένα στο βράχο.

 

Σπήλαιο Κουταλά
Το σπήλαιο Κουταλά (ή Σταυρακόπουλου), που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1893 κατά τη διάρκεια εξορύξεων, με υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και αποκρυσταλλωμένα αρχαία πήλινα σκεύη ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα στην περιοχή, καθώς και το εντυπωσιακό σύστημα σιδηροτροχιών πάνω σε λιθόκτιστες οδούς και ράμπες, απ’ όπου τα βαγονέτα μετέφεραν το μετάλλευμα απ’ τις πλαγιές των γύρω λόφων στις «Σκάλες» για φόρτωση.

 

Άγιοι Απόστολοι
Τετρακόσια, περίπου, μέτρα πάνω από την καταπληκτική παραλία του Πλατύ Γιαλού, είναι το εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων, το οποίο είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος ναϋδρίου, που και αυτό, ήταν θεμελιωμένο πάνω στα ερείπια δύο ή και τριών παμπάλαιων ναών. Εικάζεται δε ότι πιθανόν τα θεμέλια ενός από τους προϋπάρξαντες ναούς, να ανήκουν σε προχριστιανικό ναό όπως μαρτυρούν τα κομμάτια από παλιές κολόνες, τα οποία βρέθηκαν στο γύρω χώρο, τα οποία οποία υπάρχουν ακόμη στον περίβολο της εκκλησίας με προφανείς φθορές από το χρόνο.

 

Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγιάς
Η εκκλησία της Παναγίας στον οικισμό Παναγιά, θεωρείται κτίσμα του τέλους της πρώτης χιλιετίας γύρω στο 950-1000 μ.Χ.) είναι βυζαντινή και είναι η αρχαιότερη εκκλησία του νησιού. Ο ναός είναι του τύπου της σταυροειδούς βασιλικής και φέρει αξιόλογες τοιχογραφίες του 14ου και 17ου αιώνα. Η εκκλησία λέγεται και Ξυλοπαναγιά εξαιτίας ενός εθίμου που λάμβανε χώρα κατά τη διάρκεια του εορτασμού της, στο πανηγύρι που γίνεται το Δεκαπενταύγουστο. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό όποιος χορέψει πρώτος με την κοπέλα του στη γέρικη ελιά της πλατείας, θα παντρευτεί μέσα στη χρονιά.Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 μ.Χ., στην οποία οι Σεριφιώτες συμμετείχαν ενεργά, τα κελιά της χρησιμοποιήθηκαν σαν καταφύγιο προσφύγων από την Πελοπόννησο αλλά και τα γύρω νησιά.