Δήμος Σερίφου

Στοιχεία Επικοινωνίας

22810 51210 - 22810 52311
Χώρα Σερίφου 84005 Σέριφος
info@serifos.gr

Ανακοινώσεις Δήμου

Image Alt

Άσπρος Πύργος

Άσπρος Πύργος

(click here for English version )

 

Ο Άσπρος Πύργος, το κυκλικό μαρμάρινο οικοδόμημα των Ύστερων Κλασικών/Ελληνιστικών Χρόνων, είναι ένα ιδιαίτερο μνημείο καθώς η χρονολογία κατασκευής του τοποθετείται ανάμεσα στον 4ο και τον 3ο αιώνα π.Χ. Οι μεγάλοι λευκοί μαρμάρινοι ογκόλιθοι που τον αποτελούν υψώνονταν κυκλικά για περίπου 12 μέτρα, περιλαμβάνοντας το ισόγειο και τους δύο ορόφους του. Πλέον σώζεται ένα μικρό μέρος του, με μέγιστο ύψος σχεδόν 5 μέτρα. Τα χαρακτηριστικά του Άσπρου Πύργου και η πανοραμική θέα στο σημείο όπου βρίσκεται υποδεικνύουν ότι λειτουργούσε ως παρατηρητήριο.

 

Η μοναδική είσοδος βρισκόταν στο ισόγειο και μία στενή ελικοειδής σκάλα οδηγούσε εσωτερικά προς τους ορόφους, όπου λιγοστά ανοίγματα εξυπηρετούσαν ως παράθυρα και πολεμίστρες. Το κτίσμα καταστράφηκε λίγους αιώνες αργότερα, υπό άγνωστες συνθήκες. Μεγάλο μέρος του κατέρρευσε προς το εσωτερικό, σφραγίζοντάς το, ενώ οι υπόλοιποι λίθοι σκόρπισαν γύρω του.

 

Στα τέλη του 19ου αιώνα δημιουργήθηκε ένα μικρό κοιμητήριο και χτίστηκαν ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο. Οι τετραετείς εργασίες αποκατάστασης του Άσπρου Πύργου (2010-2014), φανέρωσαν τμήματα από τα χαλάσματά του να έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των μεταγενέστερων κτισμάτων, κρυμμένα πίσω από το σοβατισμένο πέτρινο τοίχο τους. Αν παρατηρήσει κανείς θα δει μαρμάρινους λίθους ενσωματωμένους στο κτίσμα της μικρής εκκλησίας, οι οποίοι αποτελούν δομικό κομμάτι της και δεν αφαιρέθηκαν.