Δήμος Σερίφου

Στοιχεία Επικοινωνίας

22810 51210 - 22810 52311
Χώρα Σερίφου 84005 Σέριφος
info@serifos.gr

Ανακοινώσεις Δήμου

ΤΕΛΗ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ: ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΛΙΓΟΙ;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Σέριφος, 9ος-10ος 2020

Απ’ την πρώτη στιγμή της θητείας μας, θέσαμε ως πρώτο στόχο το συμμάζεμα και τη διαφάνεια στα οικονομικά του Δήμου ώστε το 2023 να παραδώσουμε στους επόμενους ένα Δήμο υπόδειγμα οικονομικής διαχείρισης. Κληρονομήσαμε και κληθήκαμε να διαχειριστούμε αφενός ένα τεράστιο ποσό ανείσπρακτων για το μέγεθος του Δήμου, περίπου 1,4 εκατ. ευρώ (ενώ υπήρχαν και οφείλες μη λογιστικοποιημένες) και αφετέρου την νοοτροπία που υπήρχε του «δεν πληρώνω». Παράλληλα, η έλλειψη διαδικασιών έθετε το Δήμο σε σοβαρούς διαχειριστικούς κινδύνους.

Παράδειγμα, αποτελεί το τέλος Διαμονής – Παρεπιδημούντων, όπου με βάση τα επίσημα στοιχεία, η φοροδιαφυγή ξεπερνάει ακόμα και το 70% με 80%. Αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης το μέγεθος των εσόδων που χάνει ο Δήμος, έσοδα που λείπουν από την καθαριότητα διότι το 50% των εσόδων από τα συγκεκριμένα τέλη, πηγαίνει στην καθαριότητα. Επιστρέφει δηλαδή με τον καλύτερο τρόπο στην ίδια την κοινωνία.

Αναλογιστείτε, ότι υπάρχει συγκεκριμένος επιχειρηματικός κλάδος, με έσοδα πολλών χιλιάδων ευρώ, που δεν έχει αποδώσει ούτε ευρώ (!) στο Δήμο κάποιοι εκ των οποίων μετέχουν ή μετείχαν στα κοινά.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο γράφημα, το 2019 τα έσοδα σχεδόν τριπλασιάστηκαν (!!) ενώ και το για το 2020 είμαστε στα ίδια επίπεδα με το 2019 (αν προστεθούν και τα έσοδα από τα τέλη που έχει βεβαιώσει μέσω χρηματικών καταλόγων ο Δήμος). Το τι άλλαξε, εναπόκειται στην κρίση του καθενός.

Φυσικά, δεν έχουμε μείνει μόνο στα λόγια, τους τελευταίους 6 μήνες υπάρχει συστηματική επικοινωνία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπου έχουμε ζητήσει και αναμένουμε τη λίστα με τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα ανά ΑΦΜ, για τους υπόχρεους σε τέλη Διαμονής-Παρεπιδημούντων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στη Σέριφο. Εκτιμούμε, ότι μέσα στο Νοέμβριο θα έρθει επιτέλους η λίστα και θα προχωρήσουμε στον υπολογισμό των εσόδων και την επιβολή προσαυξήσεων-προστίμων.

Τέλος, δυστυχώς προχωρήσαμε ως πρώτο μέτρο, σε δεσμεύσεις της φορολογικής ενημερότητας μεγαλοοφειλετών στην εφορία και ευελπιστούμε να μην χρειαστεί να προχωρησούμε στα περαιτέρω μέτρα που προβλέπονται απ’ την κείμενη νομοθεσία γιατί βιώνουμε πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις εν μέσω πανδημίας. Λύσεις υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν, ο Δήμος είναι εδώ, αρκεί όμως να τις θέλουμε…

Με εκτίμηση,

Λιβάνιος Στέλιος

Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Τουρισμού

Msc Accounting & Finance/ Msc Economic & Business Strategy