Δήμος Σερίφου

Στοιχεία Επικοινωνίας

22810 51210 - 22810 52311
Χώρα Σερίφου 84005 Σέριφος
info@serifos.gr

Ανακοινώσεις Δήμου

Image Alt

Πάσχα στη Σέριφο – Περιφορά Επιταφίου και Ανάσταση

Πάσχα στη Σέριφο – Περιφορά Επιταφίου και Ανάσταση

(click here for English version ) /  (cliquez ici pour la version française )

 

Η Μεγάλη παρασκευή είναι η κορύφωση του θείου δράματος το τελετουργικό της οποίας χαρακτηρίζεται απ’ τον στολισμό και την περιφορά του επιταφίου. Μέσα σε μία ατμόσφαιρα κατάνυξης ο κόσμος της Σερίφου και οι επισκέπτες βιώνουν τα πάθη του Κυρίου. Ξεχωριστή στιγμή η περιφορά του επιταφίου μέσα στα στενά σοκάκια της Χώρας. Μία πομπή ξεκινάει απ’ την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στην Πάνω Χώρα και μία δεύτερη κάνοντας αντίστροφη πορεία, ξεκινάει απ’ την Κάτω Χώρα για να φτάσει στην Πάνω Χώρα. Μάλιστα, δεν έχουν λείψει και οι φορές που οι δύο επιτάφιοι “συναντιούνται” στην Κάτω Χώρα και οι δύο πομπές γίνονται μία, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό, για να συνεχίσουν από κοινού την περιφορά μέσα στα στενά δρομάκια της Χώρας, με κατεύθυνση την Πάνω Χώρα.

 

Η Ανάσταση του Κυρίου που αποτελεί το πιο χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο μήνυμα για τους πιστούς. Το Χριστός Ανέστη ακούγεται σους περισσότερους οικισμούς του νησιού. Στο Μέγα Λιβάδι, στον Κουτάλα αλλά και στο Λιβάδι η Ανάσταση πραγματοποιείται νωρίς στις 22:00 ενώ στο Μοναστήρι των Ταξιαρχών και στις εκκλησίες της Χώρας γίνεται στις 24:00. Με το Χριστός Ανέστη, δίνεται το έναυσμα για ένα εντυπωσιακό σκηνικό πυροτεχνημάτων στην πλατεία της Ευαγγελίστριας στην Κάτω Χώρα αλλά και από διάφορα σημεία της Χώρας.

 

Στην Ευαγγελίστρια και στη Μονή Ταξιαρχών, μετά το Χριστός Ανέστη, ο ιερέας ψάλλοντας του στίχους του Δαυίδ, παριστάνοντας τον Χριστό προ των πυλών της κολάσεως, όπου του απαντά ο ψάλτης μέσα απ΄ την εκκλησία ο οποίος και προσπαθεί να τον εμποδίσει να μπεί, παριστάνοντας τον διάβολο. Το ‘Αρατε Πύλας’ ψάλλεται τρεις φορές και στην τελευταία φορά, ο ιερέας σπρώχνει με δύναμη την πόρτα της εκκλησίας και εισέρχεται στο ναό μαζί με τους πιστούς. Αξιομνημόνευτη από πολλούς Σερίφιους, η Ανάσταση που γινόταν στη Μονή Ταξιαρχών από τον ηγούμενο Αρχιμ. Μάκάριο που εκοίμηθη τον Οκτώβριο του 2019.