Δήμος Σερίφου

Στοιχεία Επικοινωνίας

22810 51210 - 22810 52311
Χώρα Σερίφου 84005 Σέριφος
info@serifos.gr

Ανακοινώσεις Δήμου

Image Alt

Οι Κούνιες της Λαμπρής

Οι κούνιες της Λαμπρής

(click here for English version ) /  (cliquez ici pour la version française )

 

Οι Κούνιες της Λαμπρής είναι ένα πολύ παλιό έθιμο, το οποίο είχε εκλείψει, αλλά τα τελευταία χρόνια και μετά από συντονισμένες κινήσεις του επί πολλά συναπτά έτη προέδρου επί των πολιτιστικών θεμάτων του Δήμου Σερίφου και ερασιτέχνη, ερευνητή, λαογράφου, Θεοδώρου Γ. Λιβάνιου και διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων του νησιού, αναβιώθηκε.

 

Στην ουσία πρόκειται για ένα έθιμο που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των πασχαλινών εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνταν στη Σέριφο τα παλαιότερα χρόνια. Για να πραγματοποιηθεί το έθιμο και να κατασκευαστεί η κούνια, οι κάτοικοι επέλεγαν ένα στενό σημείο σε κάποιο σοκάκι του χωριού και εκεί τοποθετούσαν ένα χοντρό μαδέρι από ταράτσα σε ταράτσα, από το οποίο κρέμονταν γερά σχοινιά. Στο ύψος του καθίσματος τοποθετούσαν μια ανθεκτική σανίδα, που αποτελούσε την κούνια και στη συνέχεια στόλιζαν όλην την κατασκευή με όμορφα, ανοιξιάτικα λουλούδια.

 

Όλη η περιγραφόμενη κατασκευή γινόταν το Μεγάλο Σάββατο, προκειμένου να είναι έτοιμη την Κυριακή του Πάσχα, ώστε να τη χρησιμοποιήσουν οι συμμετέχοντες στο έθιμο. Στην κούνια κάθονταν νέοι και νέες του χωριού, οι οποίοι πήγαιναν από κούνια σε κούνια για να κουνηθούν, ενώ τηρούσαν και σειρά προτεραιότητας. Για να κουνηθεί κάποιος, έπρεπε να πληρώσει τον κουνιστή και το αντίτιμο ήταν συνήθως ένα βαμμένο, κόκκινο, πασχαλινό αυγό. Όταν άρχιζε το κούνημα, οι κοπέλες ή τα αγόρια τραγουδούσαν στιχάκια ξεκινώντας από το

 

«Κούνα με κουνιστή καλά

κι εγώ θα σε πληρώσω,

θα βγάλω από τη τσέπη μου

φλουριά να σε φορτώσω».

 

Πολλές φορές τραγουδούσαν και περιπαιχτικά στιχάκια όπως το

 

«Κούνα με κουνιστή καλά

κι εγώ θα σε πληρώσω,

θα βγάλω την παντόφλα μου

στη μούρη να σου δώσω».

 

Στις μέρες μας γίνεται αναβίωση του εθίμου την Κυριακή του Πάσχα, με μία Κούνια σε όλο το νησί. Κάθε χρόνο επιλέγεται διαφορετικό χωριό, όπου θα στηθεί η κούνια και τη διοργάνωση αναλαμβάνει ο Δήμος Σερίφου.