Δήμος Σερίφου

Στοιχεία Επικοινωνίας

22810 51210 - 22810 52311
Χώρα Σερίφου 84005 Σέριφος
info@serifos.gr

Ανακοινώσεις Δήμου

Image Alt

Χώρα

Χώρα

(click here for English version )

 

Κάστρο χώρας
Ξεκινάμε από ψηλά, από τα χαλάσματα του ενετικού κάστρου στην κορυφή του λόφου όπου είναι χτισμένη η Χώρα. Το κάστρο της Σερίφου είναι χτισμένο γύρω στα 1434 από την βενετσιάνικη οικογένεια των Μικιέλι, δημιουργήθηκε με γνώμονα την προστασία από επιδρομές με οχυρωματικό σχεδιασμό, με τα πυκνοδομημένα μικρά σπίτια που το περιβάλλουν να παίζουν τον αμυντικό ρόλο του τείχους. Είχε τρεις διαδοχικούς κυκλικούς οχυρωματικούς περιβόλους, στους οποίους ενσωματώνονταν τα βράχια και τα σπίτια καθώς και οι τέσσερις πύλες, από τις οποίες διατηρούνται σε καλή κατάσταση η δυτική και η βορεινή (γνωστές ως Λότζιες).

 

Θα σας ανταμείψει η θέα από τα τέσσερα ανεμοδαρμένα εκκλησάκια. Στο πιο ψηλό σημείο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, με την πλακόστρωτη αυλή και τη μαγευτική θέα, έχοντας χαμηλότερα μπροστά του τις εκκλησίες της Αγίας Βαρβάρας και του Χριστού, και ακριβώς από κάτω του τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, σφηνωμένο μέσα στο βράχο και πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού της Αθηνάς. Σύμφωνα με την παράδοση, στις κατακόμβες του κρύβεται το κεφάλι της Μέδουσας που αποκεφάλισε ο Περσέας κατά την μυθολογία της Σερίφου.

 

Πάνω Χώρα
Ο μικρός οικισμός του Κάστρου άρχισε να επεκτείνεται σιγά σιγά κι έξω από τις «Λότζιες» (εισόδους) του μετά την Ελληνική Επανάσταση, δημιουργώντας τη συνοικία της πάνω Χώρας, που εντυπωσιάζει με την άγρια ομορφιά των ορεινών όγκων της και την γοητευτική νησιώτικη όψη της. Η πυκνή δόμηση παραμένει χαρακτηριστικό της οικιστικής ανάπτυξης και τα δαιδαλώδη σοκάκια κατηφορίζουν ανάμεσα από τα ασβεστωμένα σπίτια, συναντώντας στο δρόμο τους την πλατεία της Πάνω Χώρας, την «Πάνω Πιάτσα».

 

Η Πάνω Πιάτσα αποτελεί κεντρικό και πολυσύχναστο σημείο της Πάνω Χώρας θυμίζοντας θεατρικό σκηνικό. Στη γραφική πλακόστρωτη πλατεία κατέχουν εξέχουσα θέση το νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου από το 1908 και ο επιβλητικός ναός του Αγίου Αθανασίου, που είναι η Μητρόπολη της Σερίφου, μοιράζεται κοινά αρχιτεκτονικά στοιχεία με τη Μονή των Ταξιαρχών και κατασκευάστηκε το 1820 στη θέση άλλης, μικρότερης εκκλησίας. Η Πιάτσα της Πάνω Χώρας με τα καλόγουστα καφέ, τις χρωματιστές καρέκλες σας περιμένει όλες τις ώρες της ημέρας.

 

Κάτω Χώρα
Την εικόνα του ομορφότερου οικισμού της Σερίφου συμπληρώνει η συνοικία της Κάτω Χώρας κατά μήκος της πλαγιάς, με την εκκλησία της Ευαγγελίστριας να στέκεται επιβλητική στην κεντρική πλατεία, χρωματίζοντας το κάτασπρο τοπίο. Τα σοκάκια φαρδαίνουν, αραιώνουν και οδηγούν στο κεντρικό μονοπάτι με τα πλατιά σκαλοπάτια και ενώνονται με το δρόμο που φτάνει στο Λιβάδι. Η διαδρομή του περνά μπροστά από μικρά εκκλησάκια, το Ηρώο, ένα μαρμάρινο αφιέρωμα των 36 πεσόντων στους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α’ παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Μετέπειτα προστέθηκε μία ακόμη μαρμάρινη πλάκα με τρία ονόματα πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου, αλλά και από το Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο επιβάλλεται μία επίσκεψη. Δίπλα στο μουσείο βρίσκεται το μοναδικό θεατράκι της Σερίφου, το οποίο φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα στη χρονιά, καθώς επίσης και το ετήσιο Φεστιβάλ Σερίφου το καλοκαίρι.