Δήμος Σερίφου

Στοιχεία Επικοινωνίας

22810 51210 - 22810 52311
Χώρα Σερίφου 84005 Σέριφος
info@serifos.gr

Ανακοινώσεις Δήμου

Image Alt

Χώρα

Χώρα

Η Χώρα, πρωτεύουσα της Σερίφου, είναι κτισμένη σε υψόμετρο 200 περίπου μέτρων, αμφιθεατρικά πάνω στο βραχώδη λόφο του όρμου του Λιβαδιού και θεωρείται μια από τις ομορφότερες χώρες των Κυκλάδων. Ένας κατεξοχήν μεσαιωνικός οχυρωμένος οικισμός, ο οποίος χτίστηκε έτσι, ώστε να προστατεύονται οι κάτοικοί του από τις επιδρομές των πειρατών. Απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το Λιβάδι, το λιμάνι του νησιού και χωρίζεται σε δύο συνοικίες, την Πάνω Χώρα και την Κάτω Χώρα.

Η δόμηση και των δύο συνοικιών είναι πολύ πυκνή και γι’ αυτό δεν υπάρχουν πολλοί κοινόχρηστοι χώροι, εκτός των τριών πλατειών, δηλαδή της πλατείας του Δημαρχείου στην Πάνω Χώρα, της πλατείας της Ευαγγελίστριας στην Κάτω Χώρα και της πλατείας των Μύλων, η οποία ονομάζεται έτσι λόγω των παραδοσιακών ανεμόμυλων που υπάρχουν. Δυστυχώς, μόνο οι τρεις ανεμόμυλοι έχουν αναστηλωθεί και χρησιμοποιούνται πλέον ως κατοικίες.

Από το μεσαιωνικό οικισμό σώζονται στις μέρες μας απομεινάρια των τειχών του Ενετικού κάστρου, που χτίστηκε από την οικογένεια Μικέλι το 1434 μ.Χ περίπου και δύο Λότζιες (είσοδοι), στη μία από τις οποίες υπάρχει και οικόσημο από την εποχή της Ενετοκρατίας. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, απ’ όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την εκπληκτική θέα, βλέποντας μπροστά τους να απλώνεται το Αιγαίο Πέλαγος και τα γειτονικά νησιά (Σίφνος, Μήλος, Κίμωλος κτλ.).

Λίγο παρακάτω υπάρχουν κι άλλοι ναοί, όπως η Αγία Βαρβάρα, πρώην πολιούχος του νησιού, ο Χριστός και ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ο οποίος πιθανότατα είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της θεάς Αθηνάς. Το Δημαρχείο στεγάζεται σε ένα εξαιρετικό νεοκλασικό κτίριο που ανεγέρθηκε το 1904, σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ και είναι ένα από τα ελάχιστα νεοκλασικά κτίρια του νησιού, ενώ δίπλα του δεσπόζει ο ναός του Αγίου Αθανασίου.

Στην Πάνω Χώρα βρίσκεται επίσης, το αρχαιολογικό μουσείο, όπου φιλοξενούνται ευρήματα της κλασικής, της ελληνιστικής, καθώς και της ρωμαϊκής περιόδου, ενώ στην Κάτω Χώρα βρίσκονται το Ηρώο των πεσόντων, το υπαίθριο θεατράκι, όπου κυρίως τους θερινούς μήνες πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αντικείμενα της παραδοσιακής ζωής του νησιού, αλλά και δείγματα του ορυκτού πλούτου της γης της Σερίφου και τα τρία αξιοθέατα ιδιοκτησίας του «Συνδέσμου των εν Αθήναις Σεριφίων». Επιπλέον, στην πλατεία της Κάτω Χώρας βρίσκεται ο επιβλητικός ναός της Ευαγγελίστριας, ενώ υπάρχουν και τα δύο νεοκλασικά κτίρια με τις κεραμοσκεπές που στεγάζουν το Δημοτικό Σχολείο και έχουν χτιστεί στα μέσα του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στο εσωτερικό της, η Χώρα, έχει συνοικίες που ενώνονται μεταξύ τους μέσω ενός δικτύου από παραδοσιακά, στενά σοκάκια, όπου εύκολα μπορεί να χαθεί ο επισκέπτης, αν δεν έχει καλή αίσθηση του προσανατολισμού. Στην πλατεία του Δημαρχείου, αλλά και στην πλατεία των Μύλων βρίσκεται η καρδιά της νυχτερινής ζωής, καθώς εκεί μπορεί κανείς να βρει παραδοσιακά καφενεία, ρακάδικα, μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά εστιατόρια και μπαράκια για να δοκιμάσει παραδοσιακές γεύσεις και να διασκεδάσει.